Θέμα
Αναιρέσεως απαράδεκτο, Κράτηση προσωρινή.
Περίληψη:
Σωφρονιστικός κώδικας. Άδειες κρατουμένων. Προσφυγή κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών. Τις αρμοδιότητές του ασκεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Το βούλευμα δεν υπόκειται σε αναίρεση. Απορρίπτει αίτηση.
Αριθμός 1491/2009
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΣΤ' Ποινικό Τμήμα - Σε Συμβούλιο
Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Εμμανουήλ Καλούδη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Αιμιλία Λίτινα και Γεώργιο Αδαμόπουλο - Εισηγητή, Αρεοπαγίτες.
Με την παρουσία και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Μαύρου (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και της Γραμματέως Πελαγίας Λόζιου.
Συνήλθε σε Συμβούλιο στο Κατάστημά του στις 19 Μαΐου 2009, προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση του αναιρεσείοντος - κατηγορουμένου Γ. Μ. του Α., κατοίκου ..., που δεν παρέστη στο συμβούλιο, περί αναιρέσεως του υπ' αριθμ. 1116/2008 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το ως άνω βούλευμά του, διέταξε όσα λεπτομερώς αναφέρονται σ' αυτό, και ο αναιρεσείων - κατηγορούμενος ζητεί τώρα την αναίρεση του βουλεύματος τούτου, για τους λόγους που αναφέρονται στην από 2 Ιανουαρίου 2009 αίτησή του αναιρέσεως, η οποία καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 119/2009.
Έπειτα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος εισήγαγε για κρίση στο Συμβούλιο τη σχετική δικογραφία με την πρόταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτιου Μακρή με αριθμό 92/12.03.2009, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
"1- Εισάγω ενώπιόν σας, κατά τα άρθρα 476 και 485 παρ. 1 ΚΠΔ, τη 2/7-1-2009 αίτηση αναιρέσεως του κρατουμένου Γ. Μ. του Α., που άσκησε ενώπιον της Διευθύντριας του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο οποίο εκτίει ποινή κάθειρξης εννέα ετών, κατά του 1116/08 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμ/κών Πειραιώς, το οποίο απέρριψε την προσφυγή του κατά της 64/08 αποφάσεως του Πειθαρχικού Συμβουλίου της παραπάνω Φυλακής για χορήγηση τακτικής άδειας απουσίας από το Κατάστημα, και εκθέτω σχετικά τα ακόλουθα:
2- Κατά το άρθρο 476 παρ. 1, (όπως αντικατ. με το άρθρο 2 παρ. 18 του Ν. 2408/96), όταν το ένδικο μέσο ασκήθηκε από πρόσωπο που δεν είχε το δικαίωμα ή εναντίον απόφασης ή βουλεύματος για τα οποία δεν προβλέπεται ή όταν ασκήθηκε εκπρόθεσμα ή χωρίς να τηρηθούν οι διατυπώσεις που ορίζονται από το νόμο για την άσκησή του, καθώς και όταν έγινε νόμιμα παραίτηση από το ένδικο μέσο ή σε κάθε άλλη περίπτωση που ο νόμος ρητά προβλέπει ότι το ένδικο μέσο είναι απαράδεκτο, το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο (ως συμβούλιο) που είναι αρμόδιο να κρίνει σχετικά, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα και, αφού ακούσει τους διαδίκους που εμφανιστούν, κηρύσσει απαράδεκτο το ένδικο μέσο και διατάσσει την εκτέλεση της απόφασης ή του βουλεύματος που έχει προσβληθεί και την καταδίκη στα έξοδα εκείνου που άσκησε το ένδικο μέσο.
3- Στο άρθρο 54 του Σωφρονιστικού Κώδικα [Ν. 2776/99] ορίζεται 1-Στους κρατουμένους χορηγούνται τακτικές, έκτακτες και εκπαιδευτικές άδειες απουσίας από τα καταστήματα κράτησης, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις. 5-Η απόρριψη αίτησης για χορήγηση αδείας γίνεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου. 6-Σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης απόρριψης της αίτησης χορήγησης αδείας, ο κρατούμενος δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών ως συμβούλιο, μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση σ' αυτόν της απορριπτικής αποφάσεως, ενώ στο άρθρο 55 παρ. 2 ορίζεται: η τακτική άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 του παρόντος μετά από αίτηση του καταδίκου.
Στο άρθρο 70 παρ. 1 ορίζεται: Σε κάθε κατάστημα λειτουργεί Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απονέμει τις αμοιβές και επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις και αποφασίζει για κάθε άλλο ζήτημα που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις του παρόντος κώδικα. Στο άρθρο 71 παρ. 1 ορίζεται: Προσφυγή του κρατουμένου κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου κατατίθεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, το οποίο την εκδικάζει και αποφαίνεται αμετάκλητα, ενώ στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 87 παρ. 1 ορίζεται: Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, τις αντίστοιχες αρμοδιότητες ασκεί μέχρι τη νομοθετική θέσπιση του οργάνου αυτού, το Συμβούλιο Πλημμ/κών του τόπου έκτισης της ποινής.
Από τις ανωτέρω διατάξεις, σε συνδυασμό λαμβανόμενες, συνάγεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Πλημμ/κών, που δικάζει ως προσωρινό Δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών προσφυγές του κρατουμένου κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Φυλακών, είναι αμετάκλητες. [ΑΠ. 2186/05 Π.ΛΟΓ. 05/1997].
4- Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος Γ. Μ. του Α. ασκεί την κρινόμενη αίτηση αναιρέσεως κατά του 1116/08 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμ/κών Πειραιώς, το οποίο απέρριψε την προσφυγή του κατά της 64/08 αποφάσεως του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο είχε απορρίψει την αίτησή του για χορήγηση τακτικής άδειας απουσίας οκτώ ημερών.
Η αίτηση αναίρεσης αυτή είναι απαράδεκτη, αφού το προσβαλλόμενο βούλευμα δεν υπόκειται σε αναίρεση, σύμφωνα με τα άρθρα 71 παρ. 7 του ν. 2776/1999 και 463 εδ. α, 476 παρ. 1 και 482 παρ. 1 ΚΠΔ.
5- Κατ'ακολουθία, πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη η υπό κρίση αίτηση αναίρεσης και να καταδικασθεί ο αναιρεσείων στα δικαστικά έξοδα, όπως στο διατακτικό (άρθρ. 583 παρ. 1 ΚΠΔ).
ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
Α-Να απορριφθεί η 2/7-1-2009 αίτηση αναιρέσεως του κρατουμένου Γ. Μ. του Α., που άσκησε ενώπιον της Διευθύντριας του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο οποίο εκτίει ποινή κάθειρξης εννέα ετών, κατά του 1116/08 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμ/κών Πειραιώς. Και
Β- Να επιβληθούν στον αναιρεσείοντα τα δικαστικά έξοδα των 220 €.
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής"
Αφού άκουσε τον Αντεισαγγελέα, που αναφέρθηκε στην παραπάνω εισαγγελική πρόταση και έπειτα αποχώρησε και αφού διαπιστώθηκε από την επί του φακέλου της δικογραφίας σημείωση του Γραμματέα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ότι ειδοποιήθηκε, νομίμως και εμπροθέσμως, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 476 παρ. 1 ΚΠΔ, ο αντίκλητος του αναιρεσείοντος.
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Κατά το άρθρο 70 παρ. 1 ν. 2776/1999 (Σωφρονιστικός Κώδικας), σε κάθε κατάστημα λειτουργεί Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απονέμει τις αμοιβές και επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις και αποφασίζει για κάθε άλλο ζήτημα, που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις του παρόντος Κώδικα. Κατά δε το άρθρο 54 εδ. 1 του ίδιου Κώδικα στους κρατουμένους χορηγούνται τακτικές, έκτακτες και εκπαιδευτικές άδειες απουσίας από τα καταστήματα κράτησης, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 55 παρ. 2 του αυτού Κώδικα, η τακτική άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 του παρόντος, μετά από αίτηση του καταδίκου, ενώ κατά το άρθρο 54 εδ. 6 σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης απόρριψης της αίτησης χορήγησης αδείας, ο κρατούμενος δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών ως συμβούλιο ... Τέλος, κατά το άρθρο 71 παρ. 7 του ιδίου Κώδικα, προσφυγή του κρατουμένου κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου κατατίθεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, το οποίο την εκδικάζει και αποφαίνεται αμετάκλητα, ενώ κατά τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 87 παρ. 1 του Κώδικα τούτου, όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, τις αντίστοιχες αρμοδιότητες ασκεί, μέχρι τη νομοθετική θέσπιση του οργάνου αυτού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Από τη διάταξη του άνω άρθρου 71 παρ. 7 συνάγεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που δικάζει προσφυγές του κρατουμένου κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών, είναι αμετάκλητες (ΑΠ 2186/2005). Στην προκειμένη περίπτωση, με την υπ. αριθ. 2/7-1-2009 αίτηση, ο κρατούμενος στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού Γ. Μ. του Α., ζητεί για τους εις αυτήν αναφερομένους λόγους την αναίρεση του 1116/2008 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς, το οποίο απέρριψε την 45/10-11-2008 προσφυγή του κατά της 64/2008 αποφάσεως του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, με την οποία απορρίφθηκε αίτησή του για χορήγηση τακτικής αδείας απουσίας οκτώ (8) ημερών. Η αίτηση αυτή στρέφεται κατά βουλεύματος, το οποίο κατά την άνω διάταξη του άρθρου 71 παρ. 7 του ν. 2776/1999 είναι αμετάκλητο και δεν υπόκειται σε αναίρεση. Επομένως και αφού κατά την επί του φακέλου της δικογραφίας σημείωση του αρμόδιου γραμματέα ειδοποιήθηκε ο αντίκλητος δικηγόρος του αναιρεσείοντος, πρέπει, κατ' εφαρμογή των άρθρων 476 παρ. 1 και 482 παρ. 1 ΚΠΔ, να απορριφθεί η αίτηση ως απαράδεκτη και καταδικαστεί ο αναιρεσείων στα δικαστικά έξοδα (άρθρο 583 παρ. 1 ΚΠΔ).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Απορρίπτει την 2/7-1-2009 αίτηση του Γ. Μ. του Α., κρατουμένου στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού για αναίρεση του 1116/ 2008 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Και
Καταδικάζει τον αναιρεσείοντα στα δικαστικά έξοδα, τα οποία ορίζει σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ.
Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 2009. Και,
Εκδόθηκε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου 2009.-
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ