Δελτία Τύπου

24/05/2024
Δελτίο Τύπου

Θέμα: Επίσκεψη ODIHR στον Άρειο Πάγο.     

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβληθεί από την Ειδική Αποστολή Αξιολόγησης Εκλογών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), συνάντηση εκπροσώπων της με την Πρόεδρο του Άρειου Πάγου, κ. Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα και την Πρόεδρο του Α1 Πολιτικού Τμήματος, Αντιπρόεδρο, κ. Ασημίνα Υφαντή. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου, όλων των δικαστικών σχηματισμών και προσωπικά των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε κάθε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας. Ακόμα, τονίστηκε ο εγγυητικός ρόλος της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την ομαλή και αξιόπιστη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων στη Χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια. περισσότερα

25/04/2024
Δελτίο Τύπου

    Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο... περισσότερα

26/03/2024
Δελτίο Τύπου

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Είναι δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην εποχή, που η, μέσω αυτών, επικοινωνία συνεπάγεται την ευρύτατη και ταχύτατη δημοσιότητα καθώς και τη μονιμότητα, υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν έχει μεσολαβήσει διαγραφή ανάρτησης, σχολίου, φωτογραφίας κ.λ.π. ή ακόμη και αν αφορούν σε ιδιωτικό «προφίλ», δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι δεν έχουν ήδη αντιγραφεί, επεξεργαστεί και διαμοιραστεί από εξουσιοδοτημένους ή μη τρίτους, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν απεμπολούν, βεβαίως, το δικαίωμα έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται τόσο στα ημεδαπά όσο και στα διεθνή νομοθετικά κείμενα. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι, από την είσοδό τους στο δικαστικό σώμα, αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη υποχρέωση να λειτουργούν και να εκφράζονται, δημόσια, με αυτοσυγκράτηση. Οφείλουν, δηλαδή, να ασκούν το δικαίωμα έκφρασης με ιδιαίτερη προσοχή, με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα και με τη συμπεριφορά τους να περιφρουρούν το ηθικό ανάστημα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την αμεροληψία τους, ώστε να μη προκαλούν δυσμενείς ή ακόμη και αλγεινές εντυπώσεις και να θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Η χρήση, λοιπόν, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από δικαστές και εισαγγελείς, είτε αυτή γίνεται με είτε χωρίς τη δήλωση της δικαστικής ιδιότητας ή των στοιχείων της ταυτότητάς τους, πρέπει να συνάδει, να προάγει και να εξυπηρετεί τις αρχές της δικαστικής συμπεριφοράς. Συνεπώς, οι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα κ.λ.π. δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που εκφεύγουν των ορίων αυτών, συνιστούν αυτονοήτως συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα, κατ’ άρθρο 109 παρ. 2 περ. δ’ του ν. 4938/2022, με τις εντεύθεν δυσμενείς γι’ αυτούς συνέπειες.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα

15/03/2024
Δελτίο Τύπου

    Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. περισσότερα

07/03/2024
Δελτίο Τύπου

    Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο... περισσότερα

15/02/2024
Δελτίο Τύπου

    Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του από 7 η Φεβρουαρίου 2024 ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου... περισσότερα

12/02/2024
Δελτίο Τύπου

    Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος - επιστολής, προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες,.. περισσότερα

08/02/2024
Δελτίο Τύπου

    Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 72, 111 και 113 παρ.2β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022), αποφάσισε την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης σε πέντε δικαστικούς λειτουργούς και την επιβολή της πειθαρχικής ποινής προστίμου σε έναν δικαστικό λειτουργό. Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Αρεοπαγίτης

11/01/2024
Θέμα:
Κοινό Δελτίο Τύπου Αρείου Πάγου - Εισαγγελίας Αρείου Πάγου σχετικά με αιτήματα προς την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Σχετικά με τα από 10/1/2024 αιτήματα, που υπέβαλαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου για αποστολή στοιχείων της προκαταρκτικής πειθαρχικής διαδικασίας, περισσότερα...

18/12/2023
Θέμα:
Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου 1/2023.

 

Mε την υπ αρ. 1/27-11-2023 απόφαση της η Α΄ Τακτική Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε, ότι για τα μη στοιχειοθετούντα αδίκημα φοροδιαφυγής χρέη προς το δημόσιο η ποινική δίωξη ήταν και είναι μία, συγκεκριμένα δε εκείνη για το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο (άρθρο 25 παρ. 1 του ν.1882/1990. Σε αντίθετη περίπτωση από την αποτροπή της διπλής τιμώρησης, στην οποία αποσκοπούσε ο νομοθέτης με το άρθρο 469 ΠΚ, θα καταλήγαμε στην παντελή ατιμωρησία του φοροδιαφεύγοντος, όταν οι φορολογικές παραβάσεις δεν στοιχειοθετούν φορολογικό αδίκημα. Δηλαδή, η πρόθεση του νομοθέτη δεν ήταν η διπλή αξιολόγηση των αξιόποινων πράξεων, αλλά η εφαρμογή μιας εκ των δύο ποινικών διατάξεων και όχι καμίας εξ αυτών.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Αρεοπαγίτης

18/12/2023
Θέμα:
Mισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (Πιλοτική Δίκη).

 

Με την υπ’ αριθ. 4/2023 πράξη της η αρμόδια για την πιλοτική δίκη (άρθρο 20Α Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) Επιτροπή του Αρείου Πάγου αποφάσισε, να εισαχθεί στην Πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου, έφεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων κατά οριστικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών), καθώς και το δικόγραφο πρόσθετων λόγων, προκειμένου να επιλυθεί το τιθέμενο με τα δικόγραφα αυτά νομικό ζήτημα. Ειδικότερα, στην πιλοτική δίκη θα κριθεί το ζήτημα, που δεν έχει έως τώρα απασχολήσει τη νομολογία του Αρείου Πάγου, το οποίο αφορά τη μισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (έργου ή ορισμένου χρόνου) οι οποίοι συνδέθηκαν τελικά με τους ΟΤΑ, αλλά και το Δημόσιο γενικότερα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή δικαστικού συμβιβασμού. Αν, δηλαδή, για τη μισθολογική τους κατάταξη προσμετράται και ο διανυθείς μεταξύ των συμβάσεων ή των δικαστικών αποφάσεων χρόνος εκτός Υπηρεσίας, ή μόνο ο πραγματικά διανυθείς χρόνος στην Υπηρεσία. Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού η περί τούτου κρίση αφορά μεγάλο αριθμό τέως συμβασιούχων έργου ή ορισμένου χρόνου, συναφείς αγωγές των οποίων με το ίδιο αντικείμενο σε βάρος του ΟΠΑΝΔΑ εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Αρεοπαγίτης

18/12/2023
Θέμα:
Διορισμός Εκπροσώπου Τύπου του Αρείου Πάγου.

 

Με την υττ’ αριθ. 19/2023 Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ορίστηκε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα άρθρα 15 παρ.6α και 7α του Ν.4938/2022, ως ισχύουν, σε συνδυασμό με το άρθρο 12 περ. ΙΧ του Κανονισμού Λειτουργίας του Αρείου Πάγου (ΠΔ 63/17-5-2023, ΦΕΚ τ. Α 115/18-5-2023), ο Αρεοπαγίτης κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΑΠΑ

11/05/2023
Θέμα:
Απόφαση 4/2023 Πολιτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

 

Περίληψη: Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων. Συνταγματικότητα υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων του Ν 3869/2010. Η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 2 περ. α΄ του Ν 3869/2010 «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων», όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το Ν 4336/2015, με τον οποίο εντάχθηκαν στο Ν 3869/2010 και οι βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν, είναι συμβατή με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος.  .

11/05/2023
Θέμα:
Απόφαση 3/2023 Πολιτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (Πιλοτική Δίκη).

 

Περίληψη: Υπαγωγή δανειολήπτη φυσικού προσώπου, υπέρ του οποίου έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 3869/2010- ευθύνη εγγυητή Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών. Ο περιορισμός ή η πλήρης εξάλειψη της κύριας οφειλής φυσικού προσώπου, ως αποτέλεσμα δικαστικού συμβιβασμού, μεταξύ αυτού και των πιστωτών, κατ’ άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 3869/2010 ή, σε περίπτωση αποτυχίας του, ως συνέπεια ρύθμισης με δικαστική απόφαση, κατ’ άρθρα 8 και 11 του ίδιου νόμου, δεν επιφέρει αντίστοιχα περιορισμό ή εξάλειψη της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την οφειλή αυτή έναντι των πιστωτών.

21/02/2023
Θέμα:
Απόφαση 1/2023 Πολιτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

 

Περίληψη: Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων.

06/10/2022
Θέμα:
Αποφάσεις 1024/2022 και 1319/2022 του A1΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

 

Περίληψη: Απόφαση 1024/2022. Η παράλειψη ενημέρωσης του πελάτη πιστωτικού ιδρύματος επενδυτή για κινδύνους από επένδυση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έγινε στις 11-3-2010, δεν συνδέεται με πρόσφορη αιτιώδη συνάφεια με τη ζημία που υπέστη ο επενδυτής λόγω της υποχρεωτικής βάσει του νόμου 4050/2012 και της ΠΥΣ 5/2012 αντικατάστασης των ομολόγων αυτών με άλλα μικρότερης αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας. Η σχετική επενδυτική συμβουλή δεν ήταν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας ικανή, ούτε μπορούσε αντικειμενικά και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων να επιφέρει το ζημιογόνο αποτέλεσμα, που επήλθε τον Φεβρουάριο του 2012, χωρίς τη μεσολάβηση της ανωτέρω νομοθετικής παρεμβάσεως και της βάσει αυτής εκδοθείσας Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτές αποτελούσαν περιστατικά κείμενα εκτός της συνηθισμένης και κανονικής πορείας των πραγμάτων ως γεγονότα εντελώς έκτακτα, εξαιρετικά, χωρίς ανάλογο μέχρι τότε προηγούμενο στην ελληνική έννομη τάξη. ...

 

03/08/2022
Θέμα:
Απόφαση 1181/2022 του A2΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

 

Περίληψη: Με το άρθρο 1 άρθρο δεύτερο παρ. 2 του Ν. 4335/2015, που άρχισε να ισχύει από την 1/1/2016, στα πλαίσια της νέας τακτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη, που θεσπίστηκε με τον νόμο αυτόν, τροποποιήθηκε και το άρθρο 215 παρ. 2 ΚΠολΔ και ορίστηκε προθεσμία ενεργείας του ενάγοντος, ο οποίος υποχρεούται πλέον να επιδώσει την αγωγή του στον εναγόμενο μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία από την κατάθεσή της, η οποία προθεσμία, εάν ο εναγόμενος ή κάποιος από τους ομοδίκους του διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής είναι 60 ημέρες, ενώ ορίστηκε επίσης ότι, αν ο ενάγων δεν επιδώσει την αγωγή του μέσα στην προθεσμία αυτή, τότε η αγωγή θεωρείται ως μη ασκηθείσα. ...

 

13/05/2022
Θέμα:
Ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών από υπαλλήλους άλλων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός των ειδικών κλάδων πληροφορικής, δεν γεννά αξίωσή τους από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

 

5/2021 της Πλήρους Πολιτικής Ολομέλειας

Περίληψη: Το επίδομα πληροφορικής προβλέπεται για τους ειδικευμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν κατά πλήρες ωράριο σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο π.δ. 194/1988 (ήδη π.δ. 50/2001), για όσο διάστημα απασχολούνται πλήρως και αποκλειστικά στις υπηρεσίες για τις οποίες έχει προβλεφθεί η ειδική θέση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι αυτό δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως στους υπαλλήλους που είναι απλοί χρήστες Η/Υ (άρθ. 8 ν. 2470/1997, 8 παρ. 8 ν. 3205/2003). ...

 

29/09/2021
Θέμα:
820/2021 απόφαση του A1΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

 

Περιληπτική ενημέρωση για την έκδοση της 820/2021 απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία υποβάλλεται προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την πρόδηλη ή μη αντίθεση στην ενωσιακή δημόσια τάξη διαταγών Αγγλικού Δικαστηρίου, που επιδικάζουν αποζημιώσεις για έξοδα δικών επί αγωγών, οι οποίες ασκήθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια και εκκρεμούν ενώπιον αυτών, με την αιτιολογία της έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, ζήτημα που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον ως προς την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε.

22/09/2021
Θέμα:
840/2021 απόφαση του Δ΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

 

Περιληπτική ενημέρωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης κατά της αποφάσεως του Εφετείου Θράκης, που απέρριψε την αίτηση του σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» για ανάκληση της αποφάσεως, η οποία διέταξε τη διάλυσή του, ενόψει του σκοπού του σωματείου αυτού, που αντίκειται στην εγχώρια έννομη τάξη και είναι παράνομος, ενώ δι΄ αυτού επιχειρείται εμμέσως αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και πλήττεται η ειρηνική και αρμονική συμβίωση των πολιτών της περιοχής.

08/07/2021
Θέμα:
Δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών υπαλλήλων ευρύτερου δημόσιου τομέα βάσει των νόμων 4024/2011 και 4093/2012. Οι μειώσεις αυτές δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Πρόσθετη παρέμβαση δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών ενώσεων.

 

1/2021 της Πλήρους Πολιτικής Ολομέλειας

Περίληψη: Πρόσθετη παρέμβαση παραδεκτώς ασκείται για πρώτη φορά ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Έννομο συμφέρον προς άσκησή της δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο γεγονός ότι πρόκειται να λυθεί νομικό ζήτημα που θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον παρεμβαίνοντα σε άλλη εκκρεμή ή μελλοντική δίκη ...

 

08/07/2021
Θέμα:
Συμβάσεις μεταξύ ΤΕΙ και προσώπων, που προσλαμβάνονται για ένα διδακτικό έτος ή εξάμηνο προς παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου, δεν αποτελούν συμβάσεις παροχής εξαρτημένης εργασίας και καλύπτουν έκτακτες ανάγκες των ΤΕΙ, ακόμη κι αν καταρτισθούν κατ΄ επανάληψη.

 

3/2021 απόφαση Πλήρους Πολιτικής Ολομέλειας Αρείου Πάγου

Περίληψη: Κύριο διακριτικό γνώρισμα της σχέσης εξαρτημένης εργασίας αποτελεί η ιδιαίτερη ποιότητα της δέσμευσης και εξάρτησης του εργαζομένου, ώστε να δικαιολογείται η ειδική προστασία του από το εργατικό δίκαιο. Επί συνάψεως αλλεπάλληλων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, εάν δεν δικαιολογείται η συμφωνηθείσα περιορισμένη διάρκεια αυτών, θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. ...

 

08/07/2021
Θέμα:
Νομιμότητα, βάσει των διατάξεων του αδικαιολόγητου πλουτισμού, αξιώσεων ανέργων, που απασχολήθηκαν σε νοσοκομεία σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος εργασιακής εμπειρίας (stage), όταν οι σχετικές συμβάσεις πληρούν τα στοιχεία άκυρων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας

 

4/ 2021 απόφαση Πλήρους Πολιτικής Ολομέλειας

Περίληψη: Η απόφαση αφορά το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της νομιμότητας της επικουρικής βάσης αγωγής από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό σε περίπτωση απασχόλησης από τον οικείο δημόσιο φορέα, με άκυρη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, του προσλαμβανόμενου ανέργου σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος εργασιακής εμπειρίας. ...

 

03/06/2021
Θέμα:
Επαναπροσδιορισμός ή μη της ποινής όταν μετά το αμετάκλητο της καταδικαστικής απόφασης άρχισε να ισχύει επιεικέστερος νόμος

 

4/2021 απόφαση Α΄ Τακτικής Ποινικής Ολομέλειας Αρείου Πάγου 4/2021

Περίληψη: Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 και 2 του νέου Ποινικού Κώδικα (ΝΠΚ), που ισχύει από 1-7-2019...

 

03/06/2021
Θέμα:
Πορεία της υπόθεσης για τις ανθρωποκτονίες ειδικών φρουρών μετά από ληστεία περιπτέρου στις Αχαρνές Αττικής κατά το έτος 2011

 

432/2021 απόφαση του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου

Περίληψη: Με την 432/2021 απόφαση του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου...