Αυτόματη μετάφραση - Automatic translation (Google translate)

Σύνδεσμος απόφασηςCourt decision number 1144 / 2008    (ΣΤ, Penal Cases)

Θέμα
Κανονισμός αρμοδιότητας.
Περίληψη:
Κανονισμός αρμοδιότητας. Αιτών: Ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών. Παραπέμπεται η υπόθεση από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές του Εφετείου Πατρών, σε εκείνες του Εφετείου Καλαμάτας.

Αριθμός 1144/2008


ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


ΣΤ' Ποινικό Τμήμα - Σε Συμβούλιο


Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Γεώργιο Σαραντινό, Αντιπρόεδρο, Βασίλειο Λυκούδη, Ανδρέα Τσόλια - Εισηγητή, Ιωάννη Παπουτσή και Νικόλαο Ζαΐρη, Αρεοπαγίτες.
Με την παρουσία και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Θάνου (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και της Γραμματέως Πελαγίας Λόζιου.

Συνήλθε σε Συμβούλιο στο Κατάστημά του την 1η Απριλίου 2008, προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, περί κανονισμού αρμοδιότητας δικαστηρίου. Με εγκαλούμενη την Χ1, Εφέτη Πατρών.
Η αίτηση αυτή με αριθμό 12007/21.11.2007, που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 2005/2007.
Έπειτα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Θάνος εισήγαγε για κρίση στο Συμβούλιο τη σχετική δικογραφία με την πρόταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στέλιου Γκρόζου, με αριθμό 45/30.1.2008, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
Εισάγω, σύμφωνα με τα άρθρα 136 εδ. ε' και 137 παρ. 1 εδ. γ' ΚΠΔ, την υπ'αριθ. 12007/21-11-2007 αναφορά του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, με την οποία ζητάει την παραπομπή της ποινικής δικογραφίας, που σχηματίσθηκε από την ανωτέρω Εισαγγελέα Εφετών Πατρών κατά της Χ1, τότε Προέδρου Πρωτοδικών Λευκάδας και ήδη Εφέτου Πατρών, σε άλλη Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να κριθεί η τύχη της δικογραφίας αυτής, εκθέτω δε τα ακόλουθα:
Κατά τη διάταξη του άρθρου 136 εδ. ε' ΚΠΔ, στην οποία ορίζονται οι περιπτώσεις αρμοδιότητας κατά παραπομπή, ζήτημα αρμοδιότητας κατά παραπομπή υφίσταται, μεταξύ άλλων περιπτώσεων και όταν ο κατηγορούμενος είναι δικαστικός λειτουργός από του βαθμού του Παρέδρου σε Πρωτοδικείο ή Εισαγγελία και άνω και υπηρετεί στο αρμόδιο, κατά τα άρθρα 122-125 του ΚΠΔ, δικαστήριο. Στην έννοια του κατηγορουμένου περιλαμβάνεται και ο εγκαλούμενος ή καταγγελλόμενος ή ύποπτος, όταν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας και δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, για την ταυτότητα της αιτίας, την εξασφάλιση δηλαδή του ανεπηρεάστου της δικαστικής κρίσεως των δικαστικών λειτουργών και του αποκλεισμού υπονοιών μεροληψίας, λόγω συνυπηρετήσεως στο ίδιο δικαστήριο. Περαιτέρω κατά τη διάταξη του άρθρου 137 παρ. 1'περ. γ' του ίδιου Κώδικα την παραπομπή μπορεί να ζητήσει, μεταξύ άλλων και ο Εισαγγελέας, αρμόδιο δε να αποφασίσει γι'αυτήν είναι το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, όταν δεν υπάρχει αρμοδιότητα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, όπως επί παραπομπής από ένα Εφετείο ή αντίστοιχη Εισαγγελία Εφετών σε άλλο ή την αντίστοιχη Εισαγγελία του (ΑΠ 364/2006).
Στην προκειμένη περίπτωση, ύστερα από την υπ'αριθ. 1102/15-3-2007 παραγγελία του Εισαγγελία Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών, ενεργώντας κατά το άρθρο 35 ΚΠΔ, σχημάτισε κατά της Χ1, τότε Προέδρου Πρωτοδικών Λευκάδας, ποινική δικογραφία και άρχισε να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν τελέσθηκαν εκ μέρους της αξιόποινες πράξεις, αναφορικά με τις συνθήκες και τη διαδικασία εκδόσεως από αυτήν των υπ'αριθ. 59/2007 και 60/2007 αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας. Η κατά τα ανωτέρω διενεργουμένη προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. 'Ηδη όμως η εν λόγω δικαστική λειτουργός προήχθη σε Εφέτη και από .... υπηρετεί στο Εφετείο Πατρών, από την Εισαγγελία του οποίου διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της.
Με τα δεδομένα αυτά συντρέχει περίπτωση κανονισμού αρμοδιότητας κατά παραπομπή της υποθέσεως από τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές του Εφετείου Πατρών στις αντίστοιχες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές του Εφετείου Καλαμάτας.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Π ρ ο τ ε ί ν ω το δικαστήριό σας να διατάξει την παραπομπή της ποινικής δικογραφίας προκαταρκτικής εξετάσεως που διενεργείται από την Εισαγγελία Εφετών Πατρών σε βάρος της Χ1, Εφέτου Πατρών, από τις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές του Εφετείου Πατρών, στις αντίστοιχες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές του Εφετείου Καλαμάτας, για να επιληφθούν των νομίμων.
Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2008
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στέλιος Κ. Γκρόζος
Αφού άκουσε τον Αντεισαγγελέα, που αναφέρθηκε στην παραπάνω εισαγγελική πρόταση και έπειτα αποχώρησε,
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
ΕΠΕΙΔΗ, κατά το άρθρο 136 στοιχ. ε' του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όταν ο εγκαλών ή ο αδικηθείς ή ο κατηγορούμενος είναι δικαστικός λειτουργός από τον βαθμό του Παρέδρου σε Πρωτοδικείο ή Εισαγγελία και άνω και υπηρετεί στο αρμόδιο σύμφωνα με τα άρθρα 122 - 125 δικαστήριο, διατάσσεται η παραπομπή της υποθέσεως σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές δικαστήριο. Από τον δικαιολογητικό λόγο της διατάξεως αυτής, που είναι η εξασφάλιση της απόλυτης ανεξαρτησίας της κρίσεως του δικαστικού λειτουργού και ο αποκλεισμός κάθε υπόνοιας για μεροληψία του, οφειλόμενης στο γεγονός ότι ο παθών ή ο αδικηθείς ή ο κατηγορούμενος δικαστικός λειτουργός υπηρετεί στο ίδιο δικαστήριο, προκύπτει ότι συντρέχει περίπτωση τέτοιας παραπομπής όχι μόνο κατά το στάδιο της κυρίας διαδικασίας, αλλά και κατ' εκείνο της προδικασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση της ποινικής διώξεως, οπότε η παραπομπή νοείται ως παραπομπή όχι σε άλλο ομοειδές και ισόβαθμο δικαστήριο, στην κυριολεξία, αλλά στον Εισαγγελέα και τις λοιπές ανακριτικές αρχές που διατελούν σε τέτοιο, δηλαδή ισόβαθμο και ομοειδές δικαστήριο. Σύμφωνα με το άρθρο 137 παρ. 1 στοιχ. γ' του ίδιου Κώδικα, την παραπομπή στην περίπτωση αυτή μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος ή ο πολιτικώς ενάγων, αποφασίζει δε σχετικώς, αν πρόκειται περί παραπομπής από το δικαστήριο της περιφέρειας ενός εφετείου σε δικαστήριο της περιφέρειας άλλου εφετείου, ο Άρειος Πάγος σε συμβούλιο και εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 132, 134 και 135 εδ. 1 ΚΠΔ.
Εν προκειμένω, με τη με αριθμό 1102/15.3.2007 παραγγελία του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελεύς Εφετών Πατρών, ενεργώντας, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σχημάτισε κατά της Χ1, τότε Προέδρου Πρωτοδικών Λευκάδας, ποινική δικογραφία και άρχισε να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέσθηκαν εκ μέρους της αξιόποινες πράξεις, αναφορικά με τις συνθήκες και τη διαδικασία εκδόσεως από αυτήν των 59/2007 και 60/2007 αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας. Η προκαταρκτική αυτή εξέταση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Ήδη, όμως, η εν λόγω δικαστική λειτουργός έχει προαχθεί σε εφέτη και από τις ..... υπηρετεί στο Εφετείο Πατρών, από την Εισαγγελία του οποίου διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση εις βάρος της. Ενόψει όλων αυτών, συντρέχει περίπτωση καθορισμού αρμοδιότητας κατά παραπομπή από το Συμβούλιο τούτο και παραπομπής της υποθέσεως, από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Εφετείου Πατρών, σε εκείνες του Εφετείου Καλαμάτας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ την ποινική δικογραφία προκαταρκτικής εξετάσεως που διενεργείται από την Εισαγγελία Εφετών Πατρών εις βάρος της Εφέτου Πατρών Χ1, από τις κατά τόπον αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές του Εφετείου Πατρών, στις αντίστοιχες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Εφετείου Καλαμάτας.

Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 2008. Και
Εκδόθηκε στην Αθήνα στις 23 Απριλίου 2008.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ