Αυτόματη μετάφραση - Automatic translation (Google translate)

Σύνδεσμος απόφασηςCourt decision number 1055 / 2008    (Ε, Penal Cases)

Θέμα
Κανονισμός αρμοδιότητας.
Περίληψη:
Κανονισμός αρμοδιότητας επί αποφατικής συγκρούσεως εισαγγελέων που υπάγονται σε διαφορετικά Εφετεία.

ΑΡΙΘΜΟΣ 1055/2008


ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


Ε' ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ - ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Ηρακλή Κωνσταντινίδη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κούκλη, Ελευθέριο Νικολόπουλο, Αναστάσιο Λιανό-Εισηγητή και Βιολέττα Κυτέα, Αρεοπαγίτες.
Με την παρουσία και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντωνίου Μύτη (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και του Γραμματέα Χρήστου Πήτα.

Συνήλθε σε Συμβούλιο στο Κατάστημά του στις 1 Φεβρουαρίου 2008, προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς, περί κανονισμού αρμοδιότητας δικαστηρίου, με κατηγορούμενους τον: Χ1.
Η αίτηση αυτή με αριθμό και ημερομηνία Α2007/1774/17-12-2007., που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 2/2008 Έπειτα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντωνίου Μύτη εισήγαγε για κρίση στο Συμβούλιο τη σχετική δικογραφία με την πρόταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Μύτη με αριθμό 13/14-1-2008, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: Εισάγω ενώπιον του Δικαστηρίου σας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 132 παρ. 1 και 2 του Κ.Π.Δ. την από 17-12-2007 αίτηση κανονισμού αρμοδιότητας της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και εκθέτω τα ακόλουθα:
Με την υπ'αριθ........ αναφορά του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς ποινική δικογραφία κατά των: 1) Χ1, 2) Χ2, 3) Χ3 και 4) Χ4, αφορώσα την τέλεση από τους δύο πρώτους του αδικήματος της παράδοσης προς υιοθεσία του άρρενος αβαπτίστου τέκνου τους που γεννήθηκε τις 11-11-2005 με σκοπό το αθέμιτο όφελος και με πρόθεση κερδοσκοπίας και από τους δύο τελευταίους την τέλεση της ηθικής αυτουργίας στο προηγούμενο αδίκημα.
Στις 14-3-2006 και περί ώρα 17.00' ο πρώτος κατηγορούμενος αντιληφθείς την παρουσία αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, οι οποίοι ενέδρευαν περιμετρικά του καταυλισμού αθιγγάνων του ..... Ευβοίας, όπου ήταν η κατοικία του, ετράπη σε φυγή για να αποφύγει τη σύλληψή του, πετώντας στο έδαφος ένα πακέτο τσιγάρων που περιείχε ηρωΐνη βάρους έξι (6) γραμμαρίων, το οποίο περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί.
Για την ποσότητα αυτή της ηρωΐνης ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς Νικόλαος Κ. Κωνσταντίνου εξήγαγε φωτοαντίγραφα από τη δικογραφία που σχηματίσθηκε και τα διαβίβασε στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ο οποίος σχημάτισε την ΑΒΜ Β06/1556/26-5-2006 ποινική δικογραφία. Ο τελευταίος μετά την εκτέλεση της πρώτης παραγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, με την από 5-6-2007 σημείωσή του επί του σώματος του εγγράφου της παραγγελίας αυτής, διέταξε την διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς "λόγω αρμοδιότητάς του, εκ του τόπου τελέσεως των πράξεων και συναφείας", δημιουργηθείσης έτσι αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ των Εισαγγελέων αυτών.
Επειδή τόπος τελέσεως του αδικήματος της κατοχής ναρκωτικών (ηρωΐνης) με την κακουργηματική ή πλημμεληματική μορφή του αδικήματος αυτού που αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο, είναι το ..... του Νομού Ευβοίας και καθ'ύλη και κατά τόπον αρμόδιος για να επιληφθεί της υποθέσεως κατ'άρθρο 43 Κ.Π.Δ., είναι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, πρέπει, δοθέντος μάλιστα ότι δεν συντρέχουν λόγοι συναφείας που να δικαιολογούν την ενασχόληση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και με τη δίωξη ή μη του αδικήματος αυτού, αφού με το υπ'αριθ. 33/2006 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ήδη στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Λαμίας να δικασθούν για τις λοιπές παραπάνω αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, να αποφανθεί το Δικαστήριό σας την άρση της αποφατικής αυτής σύγκρουσης αρμοδιότητας και να ορισθεί ως καθ'ύλη και κατά τόπον αρμόδιος Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για να ενεργήσει κατ'άρθρο 43 Κ.Π.Δ.

Για τους λόγους αυτούς
Π ρ ο τ ε ί ν ω: Να αρθεί η προκύψασα παραπάνω αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητας και να ορισθεί ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ως αρμόδιος να ενεργήσει κατ'άρθρο 43 Κ.Π.Δ.
Αθήνα 7-1-2008
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος
Αφού άκουσε τον Αντεισαγγελέα, που αναφέρθηκε στην παραπάνω εισαγγελική πρόταση και έπειτα αποχώρησε,

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Επειδή, κατά το άρθρο 132 παρ. 1 και 2 του ΚΠΔ, αν μεταξύ πολλών δικαστηρίων εξίσου αρμοδίων που δεν υπάγονται το ένα στο άλλο ή μεταξύ ανακριτικών υπαλλήλων αμφισβητείται η αρμοδιότητα για το ίδιο έγκλημα είτε για συναφή εγκλήματα, ή αν με βουλεύματα του ιδίου ή διαφορετικών Συμβουλίων αποφασίστηκε η παραπομπή για το ίδιο έγκλημα στο ακροατήριο δύο ή περισσοτέρων εξίσου αρμοδίων δικαστηρίων, η αρμοδιότητα καθορίζεται από τον 'Αρειο Πάγο, που συνέρχεται σε Συμβούλιο, αν τα δικαστήρια μεταξύ των οποίων δημιουργήθηκε η αμφισβήτηση υπάγονται σε διαφορετικά εφετεία ή αν ένα από τα δικαστήρια αυτά είναι το εφετείο ή αν η σύγκρουση δημιουργήθηκε μεταξύ των κοινών ποινικών δικαστηρίων και των στρατιωτικών, ύστερα από νομότυπη αίτηση του Εισαγγελέα, του κατηγορουμένου ή του πολιτικώς ενάγοντος ή του επιτρόπου, που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει, ότι υφίσταται περίπτωση κανονισμού αρμοδιότητας, με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι εν λόγω διατάξεις και επί αποφατικής συγκρούσεως αρμοδιότητας μεταξύ περισσοτέρων Εισαγγελέων που υπάγονται σε διαφορετικά Εφετεία .
Στη προκειμένη περίπτωση με την υπ'αριθ. ....... αναφορά του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς ποινική δικογραφία κατά των: 1) Χ1, 2) Χ2, 3) Χ3 και 4) Χ4, αφορώσα την τέλεση από τους δύο πρώτους του αδικήματος της παράδοσης προς υιοθεσία του άρρενος αβαπτίστου τέκνου τους που γεννήθηκε τις 11-11-2005 με σκοπό το αθέμιτο όφελος και με πρόθεση κερδοσκοπίας και από τους δύο τελευταίους την τέλεση της ηθικής αυτουργίας στο προηγούμενο αδίκημα.
Στις 14-3-2006 και περί ώρα 17.00' ο πρώτος κατηγορούμενος αντιληφθείς την παρουσία αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, οι οποίοι ενέδρευαν περιμετρικά του καταυλισμού αθίγγανων του ...... Ευβοίας, όπου ήταν η κατοικία του, ετράπη σε φυγή για να αποφύγει τη σύλληψη του, πετώντας στο έδαφος ένα πακέτο τσιγάρων που περιείχε ηρωίνη βάρους έξι (6) γραμμαρίων, το οποίο περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί.
Για την ποσότητα αυτή της ηρωίνης ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς Νικόλαος Κ. Κωνσταντίνου εξήγαγε φωτοαντίγραφα από τη δικογραφία που σχηματίσθηκε και τα διαβίβασε στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ο οποίος σχημάτισε την ΑΒΜ Β06/1556/26-5-2006 ποινική δικογραφία. Ο τελευταίος μετά την εκτέλεση της πρώτης παραγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, με την από 5-6-2007 σημείωση του επί του σώματος του εγγράφου της παραγγελίας αυτής, διέταξε την διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς "λόγω αρμοδιότητας του, εκ του τόπου τελέσεως των πράξεων και συνάφειας", δημιουργηθείσης έτσι αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ των Εισαγγελέων αυτών.
Τόπος τελέσεως του αδικήματος της κατοχής ναρκωτικών (ηρωίνης) με την κακουργηματική ή πλημμεληματική μορφή του αδικήματος αυτού που αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο, είναι το .....του Νομού Ευβοίας και καθ'ύλη και κατά τόπον αρμόδιος για να επιληφθεί της υποθέσεως κατ'άρθρο 43 Κ.Π.Δ., είναι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, δοθέντος μάλιστα ότι δεν συντρέχουν λόγοι συνάφειας που να δικαιολογούν την ενασχόληση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και με τη δίωξη ή μη του αδικήματος αυτού, αφού με το υπ'αριθ. 33/2006 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ήδη στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Λαμίας να δικασθούν για τις λοιπές παραπάνω αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις .
Κατ' ακολουθίαν αυτών, πρέπει να αρθεί η αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητος, που δημιουργήθηκε και να προσδιοριστεί ως αρμόδιος εισαγγελέας για την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Χ1 ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Αίρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητος, που δημιουργήθηκε μεταξύ των αναφερομένων στο σκεπτικό Εισαγγελέων . Προσδιορίζει ως αρμόδιο Εισαγγελέα για την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Χ1τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας .

Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 2008. Και
Εκδόθηκε στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2008.


Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ