Αυτόματη μετάφραση - Automatic translation (Google translate)

Σύνδεσμος απόφασηςCourt decision number 2442 / 2009    (Ζ, Penal Cases)

Θέμα
Κανονισμός αρμοδιότητας.
Περίληψη:
Αρμοδιότητα κατά παραπομπή (άρθρο 136 ΚΠΔ). Αν η παραπομπή επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους σχετικούς με την δημόσια ασφάλεια και τάξη, ζητείται αυτή από τον εισαγγελέα του αρμόδιου δικαστηρίου ή του Αρείου Πάγου και αποφασίζει γι' αυτήν το δικαστήριο του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο. Γίνεται δεκτή αίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και διατάσσεται η παραπομπή της εφέσεως του κατηγορουμένου από το ΜΟΕ Χανίων στο ΜΟΕ Πειραιώς.
Αριθμός 2442/2009

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ζ' Ποιν. Τμήμα - (Σε Συμβούλιο)
Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Θεοδώρα Γκοΐνη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Φράγκο, Ιωάννη Παπαδόπουλο-Εισηγητή, Ιωάννη Γιαννακόπουλο και Ανδρέα Ξένο, Αρεοπαγίτες.
Με την παρουσία και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσου-Εμμανουήλ Παπαδάκη (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και του Γραμματέως Χρήστου Πήτα.

Συνήλθε σε συμβούλιο στο Κατάστημά του στις 4 Νοεμβρίου 2009, προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση του αιτούντος-κατηγορουμένου Χ1, κρατουμένου στις Φυλακές ..., περί κανονισμού αρμοδιότητας δικαστηρίου.
Η αίτηση αυτή με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2009, που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 1041/2009.

Έπειτα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανούηλ Παπαδάκης, εισήγαγε για κρίση στο Συμβούλιο τη σχετική δικογραφία με την πρόταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φωτίου Μακρή, με αριθμό 266/5-8-2009, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
1-Εισάγω ενώπιόν σας, κατά το άρθρο 137 παρ.1β ΚΠΔ, τη 15665/9-7-09 αίτηση του κατηγορουμένου Χ1, κατοίκου ..., με την οποία ζητά την παραπομπή της εκδίκασης της εφέσεως που άσκησε κατά της 57-61/08 αποφάσεως του ΜΟΔ Ηρακλείου Κρήτης από το δικαστήριο τούτο σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές, και εκθέτω σχετικά τα ακόλουθα.
2.-Κατά το άρθρο 136 περ.γ του ΚΠΔ το δικαστήριο που είναι αρμόδιο σύμφωνα με τα άρθρα 122 - 125 διατάζει την παραπομπή σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές, εκτός από τις άλλες περιπτώσεις, και στην περίπτωση που επιβάλλουν τούτο σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αρμόδιο δικαστήριο να διατάξει την παραπομπή, κατά το άρθρο 137 ΚΠΔ, όταν πρόκειται να γίνει παραπομπή από το ένα εφετείο στο άλλο, είναι το δικαστήριο του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο. Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, όταν πρόκειται να γίνει παραπομπή για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας επιλαμβάνεται ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα, του κατηγορουμένου ή του πολιτικώς ενάγοντος, εφόσον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την υιοθετεί.
3.- Στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση αφορά την εκδίκαση της από 13-5-08 έφεσης του αιτούντος κατηγορουμένου κατά της 57-61/08 αποφάσεως του ΜΟΔ Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία σε ποινή κάθειρξης 23 ετών. Οι λόγοι για τους οποίους ζητά την παραπομπή σε άλλο δικαστήριο είναι οι εξής:Κατά την εκδίκαση της υποθέσεως στο ΜΟΔ Ηρακλείου Κρήτης συνέβησαν γεγονότα, τα οποία συνηγορούν να μη γίνει η εκδίκαση της εφέσεως ενώπιον του ΜΟΕ Κρήτης, αφού ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την παραπομπή της από το ΜΟΕ Χανίων σε άλλο δικαστήριο της Επικράτειας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, στα οποία αναφέρεται ο Εισαγγελέας Εφετών Χανίων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον πρώτο βαθμό συνέβησαν από πλευράς του θύματος βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, υβριστικές επιθέσεις κατά των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου, για τις οποίες διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ηρακλείου, γεγονότα που εξανάγκασαν τους συνηγόρους του να παραστούν στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα για να μπορέσουν να παρευρίσκονται στην απαγγελία της αποφάσεως. Να σημειωθεί ότι οι διάδικοι κατάγονται από τα ..., όπου επιπολάζει η εκδίκηση (βεντετισμός) και εάν γίνει η εκδίκαση της εφέσεως σε δεύτερο βαθμό στα Χανιά, το έδαφος είναι πρόσφορο να διαδραματισθούν επεισόδια και συμπλοκές, που θα διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή της δίκης. Ενδεικτικό της καταστάσεως είναι ότι ενδημεί η εκδικητικότητα είναι τα από ..., ... και ... αντίγραφα του βιβλίου συμβάντων του ΑΤ ..., στα οποίο αναφέρεται ότι οι αντίδικοι ενοχλούν την οικογένειά του και προκαλούν διάφορα επεισόδια. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι προοιωνίζεται ότι κατά τη διεξαγωγή της δίκης στο ΜΟΕ θα δημιουργηθούν επεισόδια μεταξύ των αντιθέτων πλευρών σε βαθμό τέτοιο, ώστε οι εγχώριες αστυνομικές δυνάμεις να μην μπορέσουν να τα αποτρέψουν. Την άποψή του αυτή την υιοθετούμε, καθόσον, μεταξύ των αντιδίκων πλευρών υφίστανται μακρόχρονες διαφορές που τους οδηγεί σε οξύτητες και σε βιαιοπραγίες. Συντρέχουν επομένως σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, που επιβάλλουν τον κανονισμό αρμοδιότητας κατά παραπομπή για την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης, κατά το άρθρο 136 περ.γ ΚΠΔ, για την οποία αρμόδιο, να την αποφασίσει, κατά το άρθρο 137 παρ.1β ΚΠΔ, είναι το Δικαστήριο του Αρείου σε συμβούλιο.
4.-Κατ' ακολουθία, να γίνει δεκτή η αίτηση του κατηγορουμένου ως ουσιαστικά βάσιμη και να παραπεμφθεί η υπόθεση από το καθ' ύλη και κατά τόπο αρμόδιο ΜΟΕ Χανίων Κρήτης στο ομοιόβαθμο και ομοειδές ΜΟΕ Πειραιώς.

ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ 1-Να γίνει δεκτή η 15665/9-7-09 αίτηση του κατηγορουμένου Χ1, και 2-Να παραπεμφθεί η ανωτέρω υπόθεση από το ΜΟΕ Χανίων Κρήτης στο ΜΟΕ Πειραιώς.
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Φώτιος Μακρής

Αφού άκουσε
τον Αντεισαγγελέα, που αναφέρθηκε στην παραπάνω εισαγγελική πρόταση και έπειτα αποχώρησε.

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Κατά το άρθρο 136 περ. γ' του ΚΠΔ το δικαστήριο που είναι αρμόδιο σύμφωνα με τα άρθρα 122-125 διατάζει την παραπομπή σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές, εκτός από τις άλλες περιπτώσεις, και στην περίπτωση που επιβάλλουν τούτο σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Στην ανωτέρω περίπτωση, την παραπομπή μπορούν, σύμφωνα με το άρθρο 137 παρ. 1 του ίδιου Κώδικα, να ζητήσουν μόνο ο εισαγγελέας του αρμόδιου δικαστηρίου ή του Αρείου Πάγου, αρμόδιο δε δικαστήριο για να αποφασίσει για την παραπομπή είναι το δικαστήριο του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αποδεχόμενος αίτηση του κατηγορουμένου Χ1, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη εικοσιτριών (23) ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και εκκρεμεί έφεσή του ενώπιον του ΜΟΕ Χανίων, ζητεί την παραπομπή της υποθέσεως σε άλλο ομοιόβαθμο δικαστήριο εκτός του ΜΟΕ Χανίων γιατί η παραπομπή αυτή επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους σχετικούς με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η αίτηση αρμοδίως εισάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου και πρέπει να εξεταστεί κατ' ουσίαν. Από τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση προκύπτουν τα ακόλουθα: Με τις υπ' αριθ. 57-61/2008 αποφάσεις του ΜΟΔ Ηρακλείου ο ανωτέρω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κάθειρξη εικοσιτριών (23) ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και άσκησε την από 13-5-2008 έφεση η οποία εκκρεμεί ενώπιον του ΜΟΕ Χανίων. Κατά την εκδίκαση της υποθέσεως στον πρώτο βαθμό συνέβησαν στην αίθουσα του δικαστηρίου από πλευράς των συγγενών του θύματος βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών και υβριστικές επιθέσεις κατά των μελών του Δικαστηρίου για τις οποίες διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και ακολούθως ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου για διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου και επικίνδυνη σωματική βλάβη, (κατ' αγνώστων δραστών). Τα γεγονότα αυτά ανάγκασαν τους συνηγόρους του κατηγορουμένου να παραστούν στο δικαστήριο κατά την απαγγελία της αποφάσεως φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, λόγω του φόβου για τη ζωή τους. Αν η έφεση του κατηγορουμένου εκδικαστεί από το ΜΟΕ Χανίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνουν σοβαρότερα επεισόδια μεταξύ των αντίθετων πλευρών, τα οποία οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, γιατί θα υπάρξει αθρόα προσέλευση συγγενών και φίλων των δύο πλευρών καταγόμενων από τα ... και θα διαταραχθεί σοβαρά η δημόσια ασφάλεια και τάξη. Γι' αυτό πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση και να διαταχθεί η παραπομπή της υποθέσεως από το ΜΟΕ Χανίων στο ΜΟΕ Πειραιώς.

Για τους λόγους αυτούς
Δέχεται την αίτηση.
Διατάζει την παραπομπή της υποθέσεως που αφορά στην εκδίκαση της από 13-5-2008 εφέσεως του κατηγορουμένου Χ1 κατά των υπ' αριθ. 57-61/2008 αποφάσεων του ΜΟΔ Ηρακλείου, από το ΜΟΕ Χανίων στο ΜΟΕ Πειραιώς.
Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 2009.
Εκδόθηκε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 2009.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ