Αυτόματη μετάφραση - Automatic translation (Google translate)

Σύνδεσμος απόφασηςCourt decision number 403 / 2010    (Ζ, Penal Cases)

Θέμα
Παύση οριστική ποινικής διώξεως, Κατηγορούμενου θάνατος .
Περίληψη:
Αναιρεί και παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω θανάτου του αναιρεσείοντος μετά την άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως (ΑΠ 1174/2008) -.
ΑΡΙΘΜΟΣ 403/2010

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Z' ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Θεοδώρα Γκοΐνη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Φράγκο - Εισηγητή, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Ιωάννη Γιαννακόπουλο και Ανδρέα Ξένο, Αρεοπαγίτες.

Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 3 Φεβρουαρίου 2010, με την παρουσία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Ανδρειωτέλλη (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και του Γραμματέα Χρήστου Πήτα, για να δικάσει την αίτηση του αναιρεσείοντος - κατηγορουμένου Χ1, κατοίκου εν ζωή ..., περί αναιρέσεως της 3836/2009 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, με την ως άνω απόφασή του διέταξε όσα λεπτομερώς αναφέρονται σ' αυτή, και ο αναιρεσείων - κατηγορούμενος ζητεί την αναίρεση αυτής, για τους λόγους που αναφέρονται στην από 16 Νοεμβρίου 2009 αίτησή του αναιρέσεως, η οποία καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 1625/2009.

Αφού άκουσε
Τον Αντεισαγγελέα, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι, όπως προκύπτει από την με αριθμό ... ληξιαρχική πράξη θανάτου της ληξιάρχου του Δήμου Τορώνης Χαλκιδικής, ο αναιρεσείων απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου 2010, πρότεινε να γίνει δεκτή η προκείμενη αίτηση αναίρεσης και να παύσει οριστικά η κατά του αναιρεσείοντος ασκηθείσα ποινική δίωξη.

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Κατά τη διάταξη του άρθρου 370 περ. β' ΚΠοινΔ, η ποινική δίωξη τελειώνει και με την οριστική παύση της ποινικής διώξεως, η οποία διατάσσεται, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, και όταν ο κατηγορούμενος έχει πεθάνει. Από τη διάταξη αυτή, που εφαρμόζεται αναλόγως και στην κατ' αναίρεση δίκη, προκύπτει ότι αν ο κατηγορούμενος αποβιώσει μετά την άσκηση απ' αυτόν αιτήσεως αναιρέσεως ο Άρειος Πάγος παύει οριστικώς την ποινική δίωξη, αφού προηγουμένως αναιρέσει την προσβαλλόμενη απόφαση ως προς όλες τις διατάξεις της.
Στην προκειμένη περίπτωση η υπό κρίση από 16.11.2009 αίτηση αναιρέσεως, ασκήθηκε από τον Χ1 στις 16.11.2009 και στρέφεται κατά της 3836/2009 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάσθηκε ο αναιρεσείων για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ποινή φυλακίσεως 8 μηνών. Όπως, όμως, προκύπτει από την αναγνωσθείσα στο ακροατήριο, υπ' αριθ. .... ληξιαρχική πράξη θανάτου της ληξιάρχου του Δήμου Τορώνης Χαλκιδικής η οποία, σε επικυρωμένο φωτοαντίγραφο, κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την 1-2-2010, συνταγείσας σχετικής εκθέσεως, από τον..., εξουσιοδοτημένο από την αντίκλητο δικηγόρο του αναιρεσείοντος Άννα Πλεύρη, ο αναιρεσείων απεβίωσε στις 25.1.2010, δηλαδή μετά την άσκηση της ως άνω αιτήσεως αναιρέσεως. Επομένως, πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να παύσει οριστικώς η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του κατηγορουμένου - αναιρεσείοντος για την ανωτέρω πράξη.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Αναιρεί την 3836/2009 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης. Και.
Παύει οριστικώς λόγω θανάτου την κατά του Χ1 ασκηθείσα ποινική δίωξη για το ότι: "Στο 42° χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού .... στις 25-10-2003 και ώρα 07.00, ενώ ήταν οδηγός οδικού οχήματος και υποχρεωμένος από το επάγγελμα του αυτό να έχει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή στην οδήγηση του, από αμέλεια δηλαδή από έλλειψη της προσοχής που όφειλε από τις περιστάσεις και μπορούσε, να καταβάλλει επέφερε το θάνατο άλλου και ειδικότερα της ..., κατοίκου στη ζωή ..., ηλικίας 83 ετών, χωρίς να προβλέψει το αξιόποινο αποτέλεσμα που επήλθε από την πράξη του αυτή, αν και μπορούσε να το προβλέψει και συγκεκριμένα, οδηγώντας το με αριθμό κυκλοφορίας... Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, μάρκας SCANIA 1989, χρώματος μπλε, με κατεύθυνση από ...προς ... δεν επέδειξε σύνεση και δεν είχε διαρκώς τεταμένη την προσοχή του στην οδήγηση, όπως ήταν υποχρεωμένος, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν νύκτα με περιορισμένο το πεδίο ορατότητας λόγω του σκότους, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της ως άνω αμελούς συμπεριφοράς του, να παρασύρει με το εμπρόσθιο δεξιό τμήμα του οχήματος του την ανωτέρω ποθούσα, η οποία, κατευθυνόμενη προς τον ... βάδιζε στο δεξιό άκρο του ρεύματος πορείας αυτού, να τη ρίξει σε παρακείμενο κτήμα και να την τραυματίσει, προξενώντας της "κατάγματα πλευρών - Αιμοθώρακα - Εξάρθρημα 7ου αυχενικού σπονδύλου και 2ου αυχενικού σπονδύλου", κακώσεις από τις οποίες, ως μόνης ενεργού αιτίας, επήλθε αμέσως ο θάνατος αυτής".
Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Και
Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα, σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στις 25 Φεβρουαρίου 2010.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ